Din guide til Napoli

Din guide til Napoli, Capri, Ischia og Amalfikysten - tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Historie - Napoli

Det sies at Napoli fikk sine første bosetninger i det 7 århundre f. Kr., som snart tok navnet Partenope (etter en Sirene funnet langs kysten her). Et århundre senere ble byen lagt i grus av fiendtlige stammer, og den gjenoppsto som Nea-Polis (den nye by). Byen ble påvirket i stor grad av StorHellas, og var en av de viktigste byene rundt Middelhavet i de siste fire århundrene f. Kr.

Romerne gjorde den til koloni i 326 f. Kr. I middelalderen var byen i lange tider et hertugdømme med bysantiske ledere, mens man i 763 gjorde seg til et selvstendig hertugdømme.

På 1100-tallet kom normannerne til byen, og det ble starten på langvarige kriger med Imperiet. Kongedømmet Due Sicilia fikk Ruggireo II på tronen, som flyttet hovedstaden til Palermo, noe som betydde økt indre splid i Napoli mellom interessefraksjoner. De normanniske kongene var likevel dyktige i å hindre opprør, og laget institusjoner som supplerte føydalismen som dominerte.

Da aragonerne (spanjoler) tok makten i 1442 ble Napoli raskt utvidet. De hadde makten helt til 1707, da østerrikerne fikk sin innflytelse. Den napoletanske republikk ble dannet i 1799 etter fransk modell, men fikk en kort levetid. Fransk ideologi måtte vike for franske konger, nemlig Borbonerne. I 1860 ble Napoli underlagt det nye samlede Italia.

Capri skal ha hatt greske innbyggerne fra StorHellas, uten at de har etterlatt seg mye dokumentasjon på det. Synlige tegn er de greske trappene og murene. Den romerske keiser Ottavian (senere blir han Augustus) kom hit i år 29 f. Kr. og ble lamslått av dens skjønnhet. Tiberius bodde lenge her, og keisernes tilstedeværelse påvirket naturlig nok øyas infrastruktur og arkitektur. Capri ble i middelalderen plyndret av saracenerne, og det sies at befolkningen gjemte seg i grottene. På 1500-tallet var øye strategisk viktig for makten over SørItalia, og ottomannerne kom stadig for å ta den. Borbonerne tok makten på 1700-tallet, mens på 1800-tallet begynte øya å bli verdenskjent. Turismen startet på nesten ved århundreskiftet.

I likhet med Capri var det grekerne som først kom til Ischia i det 7. århundre f. Kr. De kalte øya Pithekuossai på grunn av keramikkvasene de laget her. Noen århundre senere kom siracuserne (også de stammet fra grekerne), men ødela alt. Romerne kalte øya Aenaria, uten at den hadde en sentral betydning. På 900-tallet kom saracenerne på plyndringstokt, og de neste 700 årene var preget av andre invasjoner, som ottomannerne. Deretter fulgte øya Napolis skjebne.

Det er vel Amalfi som er mest kjent av Sorrento-halvøyens steder rent historisk sett, og det er fordi byen i middelalderen var en såkalt maritim republikk. Herfra dro skipene for å gjøre handel i Bysants og Egypt. Sammen med araberne hadde amalfitanerne nesten monopol på handelen i Middelhavet (til de andre maritime republikkene Genova, Pisa og Venezias store forergrelse). Oversvømmelser svekket byen, og soldater fra Pisa kunne i 1137 plyndre Amalfi. Etter at normannerne kom til makten var det Napoli som ble regionens store havn.

Finn et perfekt hotell i Napoli

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:Sponsede lenker

Mer reisestoff

Regn om valuta


Privacy Policy